söndag 15 oktober 2023

Malin Sanglert: Rotfast - Bokomdöme

 

Rotfast
Av Malin Sanglert
Bokfabriken 2023
ISBN 9789180314299, Inbunden, 315 sidor


Det är alldeles för många spänningsromaner som verkar att vara skapade i samma form. Så trevligt då att kunna konstatera att det finns undantag. I denna bok av Malin Sanglert, hennes andra, hittar man ett helt eget personligt anslag som gör läsningen till ett nöje.

Haldis är i fyrtiårsåldern. Hon är kuvad av sin far som mot sin vilja vistas på ett äldreboende och hans hälsa försämras gradvis. Han är fortfarande dominerande och elak. Han skyller Haldis för mycket, bl a för att hennes lillebror försvann i ung ålder. I skogen.

Nu önskar sig Haldis en nystart. Hon börjar med att röja i huset där hon är uppväxt. Mot faderns vilja, men hon gör det i hemlighet. 

Det blir accelererat psykiskt spännande. Fadern hotar i sin frånvaro och ännu mer hotar skogen utanför. Haldis törs knappt ta ett steg in i den. Hon tror sig finna svar bland de saker hon hittar. Det verkar ha hänt något hemskt i huset.

Det handlar om föräldraband, religionens makt och att bryta sig loss. Trots att boken saknar spektakulära händelser så är den inte utan nervkittlande spänning. Det känns som om Malin Sanglert är på rätt spår i sitt författarskap. Till läsarnas fromma.

Betyg: 4 tomteluvor  

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9