lördag 14 oktober 2023

Liza Marklund: Stormberget

Stormberget
Av Liza Marklund
Piratförlaget 2023
ISBN 9789164208842, Inbunden, 335 sidor


1998 fick Liza Marklund Polonipriset för Sprängaren, Tidskriften Jurys pris för bästa svenska kriminalroman skriven av en kvinna. Det var ont om sådana vid den tiden, men det blev snart ordning på torpet. Efter fyra år hade Jury uppnått sitt syfte och priset lades ner. De senaste åren har det varit hyggligt jämnt fördelat mellan män och kvinnor, men de senare har generellt varit mer framgångsrika. En framgångstrend som startade med Liza Marklund.

Efter att ha skrivit färdigt Annika Bengtzonserien (11 böcker) dröjde det några år innan författaren återkom med en solitär, Pärlfarmen, och nu de tre senaste åren har hon skrivit en trilogi om den fiktiva norrbottniska orten Stenträsk. Den avslutas nu med Stormberget.

Huvudperson är fortfarande polisen Wiking Stormberg som nu rehabiliterar sig efter en cancerbehandling. I myren flyter en kropp upp och alla tar för givet att det är Wikings sedan länge försvunna fru. Wiking vet bättre, och faktiskt vi läsare också.

Kroppen har legat där länge och fallet är minst sagt kallt. Wiking, som är sjukskriven, kan inte låta bli att forska. Det leder honom tidsmässigt bakåt i sin egen släkt och hela romanen blir som en krönika om hans förfäder.

Här finns kärlek, sorg och svek. En gammal släktfejd löper som en röd tråd genom berättelsen. Det är påtagligt levande beskrivet och vi sugs in i historien. Kanske får deckarentusiasten inte ut så mycket av den här boken men Liza Marklund har en angenäm egen berättarröst som verkligen förtjänar läsare.

Betyg: 5 tomteluvor 

Foto: Annika Marklund 






 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9