tisdag 3 oktober 2023

Hällpetters Maria Bergström - Bokomdöme

 

Daglösa

Av Hällpetters Maria Bergström

Bokfabriken 2023

ISBN 978918031, Inbunden, 320 sidor

 

 

Författaren är debutant och för de som undrar över hennes namn; Hällpetters är ett gammalt gårdsnamn som hon har anammat. Boken är en klassisk polisroman med ett utredande kollektiv, en genre som startades av Sjöwall/Wahlöö eller kanske ännu tidigare av Vic Suneson.

 

Kriminalinspektör Anders Marée ska snart bli morfar. Han får ett komplicerat fall att leda. En kvinna iklädd en rosarutig bikini hittas mördad och skändad i Falun. Identifieringen dröjer och polisen trevar. Den enda ledtråden är ett fotografi på två flickor. Kan det betyda att ytterligare ett mord kommer att ske?

 

Absolut är detta en habil debut. Men det finns ändå mycket att utveckla. Det finns en del fyndiga vändningar i intrigen men antalet schabloner och klichéer är väl många. En del makabra inslag borde ha tonats ner och själva kriminalhistorien kunde ha tagit större plats.

 

Det är trots en del nybörjarmisstag en av årets bättre debutanter och en fortsättning med en då mer rutinerad författare kan vi se fram emot.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Maria Hansson



Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...