onsdag 4 oktober 2023

Anna Jansson: Må evigheten förlåta - Bokomdöme

 

Må evigheten förlåta
Av Anna Jansson
Norstedts 2023
ISBN 9789113127064, Inbunden, 349 sidor


Jag ska inte ens försöka räkna hur många böcker Anna Jansson har givit ut. Hon är en av våra allra mest folkkära och produktiva deckarförfattare med två serier igång. Dessutom en feelgoodserie, och ett stort antal barnböcker därtill. TV-serien om Maria Wern på Gotland har många avsnitt och många tittare.

Det här är femte delen om Örebropolisen Kristoffer Bark och med råge den bästa. Jag tycker att det är så trevligt att konstatera, att en författare som har skrivit så många böcker, ändå inte bara går på slentrian. Bark är en ganska skamfilad polis i traditionell deckaranda. Men han är hängiven, rättvisedriven och lätt att sympatisera med..

Det är spännande redan i prologen. Två unga män klättrar ner i en öde gruva, men bara en kommer upp. Att den händelsen sedan får bäring på den nutida historien förstår man, men inte hur. Inte då.

I nutid hittas ett avlidet spädbarn i en mosse. Man vet inte hur länge hon har legat där. Hon bär ett smycke som blir en viktig ledtråd. När Bark åker till platsen får han först ta hand om ett gisslandrama. En åldring har tagit en förskoleklass som gisslan.

Det är många spår och intriger i den här boken. Så många att läsaren knappt får en lugn stund och kanske lite väl fullmatat. Det handlar om dåtid och nutid, om lojaliteter och släktband. 

Anna Jansson gör det bra. Hon har skapat urtypen för en bladvändare. Perfekt för sträckläsning.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Anna-Lena Ahlström





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9