tisdag 3 oktober 2023

Dick Harrison: Herrens år 1401 - Bokomdöme

 

Herrens år 1401

Av Dick Harrison

Ordfront 2023

ISBN 9789177753339, Inbunden, 341 sidor

 

 

Historiska deckare blir allt vanligare efter att i många år ha legat i träda. Åtminstone i Sverige. Det historiska intresset har alltid funnits, så man kan undra varför ämnet inte har tagit sig in i kriminalromanerna på riktigt. Men nu finns det fler kunniga och duktiga författare som har fyllt luckan.

 

Att Dick Harrison kan sin historia är det ingen som betvivlar, men kan han skriva deckare? Jodå, han kan konstruera fyndiga intriger och använda det mer moderna sättet att skriva i genren. Det här är fjärde romanen om Thierry av Liège som arbetar åt Tyska orden i Visby. Han är så nära en detektiv av Sherlock Holmestyp man kan komma. Och en skicklig sådan.

 

Vid juletid hittas en man nedanför ett fönster på Strandgatan i Visby. Har han begått självmord, är det ett mord eller en olyckshändelse? Thierry får en komplicerad utredning att ta hand om. Fler döda kroppar hittas, ett massmord? Läsaren får följa utredningen helt rakt berättad utan större utvikelser. Mer än historiska sådana.

 

Intrigen är välgjord och gåtan avslutas med ett klassiskt samlande av alla inblandade för att avslöja gärningspersonen. Tyvärr lyckas inte författaren riktigt med att få mig helt intresserad. Kanske beror det på att det emellanåt känns som en historisk föreläsning.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Johan Bävman



Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...