måndag 9 oktober 2023

Hjorth & Rosenfeldt: Skulden man bär - Bokomdöme

 

Skulden man bär
Av Hjorth & Rosenfeldt
Norstedts 2023
ISBN 9789113115436, Inbunden, 366 sidor


Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt är extremt framgångsrika manusförfattare för TV-serier. Få är de som inte sett något ur deras produktion. Som romanförfattarpar är de nu framme vid den åttonde och avslutande delen om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Sista förresten, nog har de skrivit boken så att en eventuell fortsättning är högst möjlig. Den som lever får se. 

Sebastian Bergman har under bokseriens gång gjort sig omöjlig nästan överallt. Med all rätt, buffligare person är svår att uppfinna. Men denna gång är han lite blödigare, lite ödmjukare. Det finns ändå lite ånger hos honom. Riksmordkommissionen är i gungning sedan en av deras utredare avslöjats som seriemördare. Sebastians dotter Vanja blir chef eftersom den tidigare ansvarige utsetts till syndabock.

En kvinna hittas brutalt mördad på en grisfarm och mordet verkar rikta sig speciellt till Sebastian Bergman. Fler våldsdåd i samma stil följer och Sebastian och Riksmord blir mer och mer förbryllade.

Samtidigt söker en ung kvinna kontakt, Cathy Cunningham. Hon har ombetts av sin nyligen avlidne far att träffa Sebastian. Ingen av dem förstår varför. Han får mycket att tänka på, och hoten kommer dessutom från ännu fler håll. 

Seriens huvudperson har väl aldrig blivit så ansatt som här. Författarna lotsar läsarna igenom den snåriga intrigen på ett skickligt sätt, men får väl egentligen aldrig någon trovärdighet i berättelsen. Men underhållande är det. Och nervigt spännande. Som alltid i Hjorth & Rosenfeldts böcker. Som vi nu bara kan sakna.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Kajsa Göransson 





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9