onsdag 4 oktober 2023

Peter Stjernström: Smugglarna - Bokomdöme

 

Smugglarna
Av Peter Stjernström
Lind & Co 2023
ISBN 9789180187053, Inbunden, 410 sidor


Det här är den tredje delen om den excentriska äldre kvinnan Walla Hammar på Gotland. En ön som är utsatt för ett obegripligt antal fiktiva mord. Författaren bor växelvis i ett gammalt kapell där och i Stockholm.

Peter Stjernström har tidigare använt sig mycket av naturfenomen och vetenskap i sina böcker men det är här nedtonat. Walla har drabbats av obotlig cancer vilket ju är sorgligt. Det skulle också sätta stopp för den här serien. Jag kan trösta hennes fans med att författaren har löst detta, jag ska inte avslöja hur.

På Wallas avdelning blir en annan gamling mördad. Spåren pekar till det förgångna, till smuggling och till ett behandlingshem. Det handlar om gamla skulder, det handlar om att ställas till svars och liv står därför på spel.

Walla är en färgstark karaktär, en detektiv av folket. Hon löser problem tillsammans med sina närmaste. Det är fart och fläkt i berättelsen. Vissa scener är briljanta och här finns också en originell mordmetod. 
Dykning är en betydelsefull ingrediens, men där haltar trovärdigheten något och det kan också emellanåt bli lite överarbetat.

En bra grundintrig och ett bra driv gör boken läsvärd.

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Petr Ramberg






Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9