söndag 15 oktober 2023

Johan Eriksson: Tjuv och polis - Bokomdöme

 

Tjuv och polis
Av Johan Eriksson
Albert Bonniers Förlag 2023
ISBN 9789100195731, Inbunden, 352 sidor


Johan Eriksson är en profilerad försvarsadvokat. Hans syns både i juridiska debatter och i spektakulära brottsmål. Han har tidigare skrivit om sitt advokatliv men deckardebuterar nu med denna bok.

Naturligtvis vet författaren vad han skriver om. Bara det är uppfriskande, men han blir ändå inte ämnesnördig som det är lätt att bli om man verkligen kan sitt ämne. Sakkunskaperna hålls på en rimlig nivå. 

Huvudpersonerna är få. Niklas är återfallsförbrytare med specialitet på stöld av dyra kvalitetsur i miljonklassen. Efter ett lyckat rån träffar han Ida på krogen och de hamnar i samma säng. Vad han inte vet är att hon är polis. På morgonen slår en spaningsgrupp till vilket naturligtvis är illa för Niklas, men även för Ida. En originell och suverän inledning som lockar till vidare läsning.

Försvarsadvokaten Torsten  får som vanligt Niklas på sin lott. Torsten ställs inför flera vägval. Hans karriär är i dalande och det finns frestelser som lockar. Åklagaren Sandra är ute efter Niklas och ännu större busar och tar hjälp av Ida.

Med enkla medel drar författaren in oss i ett spännande drama. Ganska stillsamt och utan alltför mycket våld lotsar Johan Eriksson oss framåt. Det finns nybörjarbrister, men de är inte mycket att hänga upp sig på. Kanske har författaren tid att skriva fler kriminalromaner i pauserna på domstolen. Vad vet jag? Men jag hoppas.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Karl Nordlund


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9