tisdag 11 oktober 2011

12 edsvurna män - Filmomdöme

12 edsvurna män
(12 angry men)
1957, Regi: Sidney Lumet
Denna klassiker utspelar sig i ett enda rum. Juryns rum i överläggning efter en mordrättegång. Endast några scener i domstolen innan juryn samlas och några sekunder efteråt utanför domstolen.

Med tanke på det är det märkligt att detta ändå blir så infernaliskt spännande. Förtjänsten kan tveklöst tillskrivas de tolv jurymedlemmarnas skådespelarinsatser. Trots det blev det ingen Oscar för någon av dem. Filmen var nominerad till bästa film, bästa regi och bästa manus, men fick inget pris.

Henry Fonda spelar mannen som är den enda som har något tvivel på att den anklagade är oskyldig. De övriga elva förväntar sig en snabb förhandling och en fällande dom. När Fonda sår tvivel i deras medvetanden får vi se en provkarta på människors svagheter och styrkor, på deras tillkortakommanden och kvaliteter. Dessutom frodas det i jurysalen en god portion av fördomar, småaktighet, egoism och inte minst rasism. Fonda spelar sin roll dämpat men med stor auktoritet. Lee J. Cobbs bittre figur som är arg på allt och alla sätter också stora intryck.

Det är inte utan att man blir lite skrämd av vad en amerikansk jury kan åstadkomma, allrahelst som det ibland är människors fortsatta levnad de avgör.

Betyg: 5 tomteluvor

1 kommentar:

Anonym sa...

1960 uppfördes pjäsen på Intiman m bl a Sigge Fürst och Nisse Hallberg. Ngn som känner till hela ensemblen? Översättare? Regi? /Magnus

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2