tisdag 18 oktober 2011

Allt om kärlek - Filmomdöme

Allt om kärlek
(An Affair to Remember), 1957
Regi: Leo McCarey
En romantisk komedi som också är en riktig snyftare. Det låter väl som Hollywood i kubik, och det är det också. Men ändå förvånansvärt välgjort. Självklart lever filmen högt på de två huvudrollerna som spelas av Cary Grant och Deborah Kerr. Båda har begåvats med en naturlig glimt i ögat. Grant kan bli lite träig emellanåt men Deborah Kerr kombinerar skönhet med en fin rolltolkning av en vuxen och ganska smart kvinna.

Playboyen Nickie Ferrante träffar nattklubbssångerskan Terry McKay på ett kryssningsfartyg. De är på väg till var sitt äktenskap där de gifter sig till en större förmögenhet. Men naturligtvis säger det klick och de kommer överens om att träffas om sex månader högst upp i Empire State Building för att se om de fortfarande har kvar sina känslor. Man kan ju undra lite var Sleepless in Seattle har hämtat sin avslutningsscen.

Men det sätts oundvikligen käppar i hjulet och många näsdukar går åt när den ena snyftframkallande scenen efter den andra presenteras. Här finns också en äckligt gullig barnkör som nästan förstör hela filmen. Och varför är nästan alla barnen fräkniga?

Emellanåt är det ganska skojigt, framför allt i samspelet mellan de båda turturduvorna. Så småningom blir det mer romantiskt och till sist ganska tårdrypande.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2