måndag 10 oktober 2011

Kjell Herbertsson: Öga för öga - Bokomdöme

Öga för öga
Av Kjell Herbertsson
Norlen & Slottner 2011
ISBN 9789186859138, Häftad, 244 sidor
Kjell Herbertsson har ett förflutet som kriminalkommissarie och har tjänstgjort på många platser runt om i världen. När det gäller polisarbete vet han vad han talar om och det kan man märka i hans debut. Boken hämtar givetvis mycket material från författarens yrkesliv.

Polisen Fredrik Ericson drabbas av det ofattbara. Hela hans familj utplånas i vad som synes vara en terroristattack. Fredrik förvandlas från vanlig polis till den ensamma hämnaren. Till varje pris vill han ha vedergällning för vad som drabbat hans familj.

Detta får till följd att Fredrik förvandlas till en lika obehaglig individ som de han jagar. Han går bokstavligt över lik för att åstadkomma vad han föresatt sig.

Om det finns någon sens moral i boken går den i alla fall mig spårlöst förbi. Som läsare vill man bara stoppa den galne hämnaren. Bokens historia är berättad rakt och okomplicerat. Den hade med all säkerhet vunnit på att kryddas med en eller annan parallellintrig, kanske av mer familjär karaktär.

Den sorg Fredrik drabbas av när hans familj förolyckas har Kjell Herbertsson lyhört och känslofullt fångat upp utan större åthävor. Det är bokens bästa avsnitt. Det sämsta är lätt funnet – den fullständigt usla korrekturläsningen. Det var länge sedan jag såg så många tryck- och stavfel i en bok.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2