fredag 28 oktober 2011

Magnus Zaar: Den nakne ambassadören - Bokomdöme

Den nakne ambassadören
Av Magnus Zaar
Telegram bokförlag 2011
ISBN 9789186183776, Inbunden, 349sidor
Magnus Zaar debuter med en thriller som till största delen tilldrar sig i Östkongo. Även om det är ett fiktivt land får läsaren lära sig mycket om Afrika, och då speciellt om diplomati och biståndsarbete. Författaren arbetar till vardags med TV-produktion, men han har tillbringat en del tid i Uganda. Det märks att han är påläst om afrikanska förhållanden. Miljö- och personbeskrivningar har i allra högsta grad trovärdighetens stämpel.

Clara Fabre är en svensk diplomat som skickas till Östkongo för att hitta den där försvunne ambassadören. När hon kommer dit hittar hon honom avliden. Det ser ut som självmord, men många omständigheter är mystiska. Hon dras in i ett händelseförlopp där det blir svårt att skilja onda från goda. Vilka kan hon lita på? Själv är hon en riktig Pippi Långstrumpfigur med en mycket egen vilja. Hon klarar det mesta även om det ofta lyser igenom lite bräcklighet. Dessutom åtföljs hon av sin tvååriga dotter Bianca. Det är inte ofta som en av huvudpersonerna är så ung. Originellt.

Det blir både våldsamt och mycket spännande. Kanske är det lite för lätt att lista ut vilka som är de värsta brottslingarna. När författaren beskriver någon i allt för vänliga ordalag, blir jag genast misstänksam. Och jag har oftast rätt. Och tvärtom. De starkt misstänkta blir de bästa bundsförvanterna.

Men det är målande beskrivet. Det är en intressant miljö och det ställs frågor om bistånd som man kan fundera över. Framförallt är det en riktigt bra spänningsroman. Att det finns en kittlande cliffhanger på slutet borgar för en efterlängtad fortsättning.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2