Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 12 oktober 2011

Abre los ojos - Filmomdöme

Abre los ojos
(Engelsk titel: Open your eyes) 1997
Regi: Alejandro Amenábar
Filmen finns i en amerikansk version från 2001 med Cameron Diaz och Tom Cruise. Då heter den Vanilla Sky. Men som vanligt är det originalfilmen som är mest sevärd. I det spanska ursprunget spelas huvudrollerna av Eduardo Noriega och Penélope Cruz.

Det är svårt att förstå vad som är dröm och vad som är verklighet i Abre los ojos. Man kastas fram och tillbaka. När man till sist har räknat ut vad som är verklighet blir man omkullkastad igen - det var bara en dröm. Och så transporteras tittaren igenom filmen, med stor osäkerhet om vad man ska tro på.

Den unge och förmögne César dumpar sin senaste tjej och ägnar istället sin tid åt den vackra Sophia - som är flickvän till Césars bästa kamrat. Men när César blir svårt vanställd i en bilolycka börjar världen runt om honom förändras. Han drömmer (eller är det verklighet) och blir så småningom inspärrad på ett mentalsjukhus, anklagad för mord. Han kan inte skilja på verkligheten och sina drömmar, och det är det onekligen svårt att göra. Jag tror ingen i filmpubliken vet hur filmen egentligen slutar. Alla får skapa sig en egen uppfattning.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: