Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 22 oktober 2011

Annie Hall - Filmomdöme

Annie Hall
1977
Regi: Woody Allen
Annie Hall betraktas som Woody Allens genombrottsfilm. Den var inte alls tänkt att bli som den blev. Filmmaterialet är enormt och tanken var att den skulle innehålla mer än det blev, bl a en kriminalhistoria. Slutprodukten är därför mycket klipparen Ralph Rosenbaums förtjänst. Den bytte också titel från Anhedonia bara dagar innan premiären. Filmen varvar mellan grundhandlingen och händelser i Woody Allens huvud.

Personligen har jag lite svårt för Woody Allens lite speedade och stressade stil, men den här filmen har ett bra djup och många humoristiska höjdpunkter. Den kvinnliga huvudrollen spelas av Diane Keaton, en av mina absoluta favoriter. Allen och Keaton hade tidigare varit ett par. Diane Keaton hette ursprungligen Diane Hall och kallas för Annie. Man kan dra sina egna slutsatser.

Alvy och Annies kärlekshistoria är filmens röda tråd. Men man får många andra iaktagelser om livet i USA. Judisk humor, sex, skillanden mellan New York och Los Angeles mm.

Filmen har kultförklarats och många repliker är odödliga. Att likna storleken av en spindel med en Buick och att beskriva en händelse som la-di-da är inte ovanligt i Amerika. Hela fyra Oscars fick Annie Hall. Bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: