Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 20 oktober 2011

Nationens födelse - Filmomdöme

Nationens födelse
(The Birth of a Nation), 1915
Regi: D. W. Griffith
Det här är en av de mest kontroversiella filmer som någonsin gjorts. Å ena sidan var den nyskapande med alla stora spektakulära scenerier, men samtidigt är den kanske den mest öppet rasistiska film som gjorts.

Den kostade ofattbara 100 000 $ att göra, en ofattbara summa år 1915. D. W.  Griffiths ville göra en film om hur det moderna U.S.A. skapades. Han tog avstamp i tiden före amerikanska inbördeskriget och beskrev sedan kriget, dess konsekvenser och vad som hände därefter.

Filmen är otroligt lång för att vara gjord vid denna tid, över tre timmar. Det hade den inte behövt vara, men eftersom det är stumfilm ges mycket tid till att beskriva olika känslor. De stora scenerierna är filmens behållning. Griffiths var skicklig på att göra slagfältsscener, upplopp och parader, med mycket statister.

Det som får mig och många andra att må illa är de extremt rasistiska inslagen i filmen, och de är många. De färgade slavarna beskrivs mycket stereotypiskt och dessutom är det till sist Ku Klux Klan som är svaret på hotet från södern. De får bli filmens hjältar. Sjukt.

Den historiska framställningen av kriget och mordet på Abraham Lincoln är mycket välgjorda och gör att filmen kan ses som en historiebeskrivning. Om man blundar för de värsta rasistiska grodorna.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: