Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 23 oktober 2011

Intolerance - Filmomdöme

Intolerance
1916
Regi: D. W. Griffith
Lite som ett svar på all kritik Griffith fick för filmen Nationens födelse gjorde han året senare Intolerance. Det var också en kollosalfilm med en enorm budget. Han investerade själv två millioner dollar i filmen, pengar som han inte ens tillnärmelsevis fick tillbaka.

Ingenting sparades. Det var inga problem att använda 3 000 statister i en tagning och att bygga upp enorma scenerier för bara några sekunders filmtid.

Filmen är lång, närmare tre timmar. Den utspelar sig i fyra parallella handlingar i olika tidsåldrar. Jesu liv är ett tema, Bartolomeinatten är ett annat. Men de två huvudspåren är Babylons fall och en historia om en dödsdömd oskyldig man i nutid.

Det är inte lätt att hänga med i svängarna när handlingarna hoppar fram och åter mellan de olika tidsåldrarna. Det verkar inte heller sluta speciellt lycklig i någon av historierna, men till sist lämnas lite hopp i den nutida sagan.

Fokus är mycket på kvinnors situation och omgivningens intolerans i främst kärleksrelationer. Griffiths var sannolikt U.S.A.: s första stora regissör, men han har ändå fått mycket kritik, främst för sina suspekta budskap. Den här filmen har troligen aldrig överträffats i satsning på stora scenerier.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: