Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 31 oktober 2011

Muriels bröllop - Filmomdöme


Muriels bröllop
(Muriel's Wedding), 1994
Regi: P.J. Hogan
Mamma Mia var inte den första filmen där ABBAmusik var en av huvudingredienserna. Man kan tänka sig att Björn & Benny lät sig inspireras av Muriels Bröllop, liksom många andra som har gjort romatiska komedier.

ABBA var ju gigantiskt stora i Australien, så det är bara naturligt att det gjordes en australisk film med deras musik. Filmen ansågs till en början vara en bagatell, men har blivit en kultklassiker.

Den överviktiga Muriel har en önskan i livet. Att bli gift. Det är hennes svar på att hon blir mobbad av sina s k väninnor. Tillsammans med sin enda riktiga vän, Rhonda, bryter hon sig loss från sin familj. Till sist tvingas hon att gifta sig med en sydafrikansk simmare som bara är ute efter ett australiskt pass.

Filmen är inte bara en komedi. Därtill finns det alldeles för många svarta bottnar och bittra inslag. Och det är just det som gör filmen så sevärd. Abbalåtarna - det går naturligtvis inte att värja sig. Jag nynnar med.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: