fredag 21 oktober 2011

Åsa Lantz: Vår man i Shanghai - Bokomdöme

Vår man i Shanghai
av Åsa Lantz
Bonniers 2011
ISBN 9789100126407, Inbunden, 604 sidor
Åsa Lantz producerar tegelstenar. Över 600 sidor är hennes nya spänningsroman. Men när man väl börjat läsa känns det inte oöverkomligt. Hon skriver med ett sådant flyt och skapar en sådan spänning att hux flux har man vänt den sista sidan.

Liksom i den förra boken Vart tog den söta lilla flickan vägen? är den homosexuelle regissören Viggo Sjöström en av huvudfigurerna. Men mest kretsar handlingen kring TV-journalisten Isa Montgomery. Hon har fått nys på ett scoop. Hemlösa svenska män reser från Göteborg till Shanghai då och då. Varför?

Den likaledes hemlösa kvinnan som kallas Törnrosa, vars man Henning har försvunnit till Shanghai får ett paket. I paketet ligger Hennings könsorgan. Så börjar boken. En av de mest omtumlande bokinledningar jag har läst.

Regissören Viggo får ett uppdrag av den rike herr Sun att sätta upp en teaterpjäs i Shanghai. Isa och Viggos öden vävs så småningom samman och merparten av bokens handling tilldrar sig i Shanghai. Det blir nagelbitande spännande och som läsare har man inte en susning om vad som väntar bakom nästa hörn. Åsa Lantz har skapat en infernaliskt briljant hopvävd intrig som det var länge sedan jag skådade maken till.

Hon har dessutom skickligt lagt till ett par parallellhandlingar som också så småningom bidrar till den magnifika upplösningen. Hon beskriver samtidigt internationella frågor och mer familjära problem som t ex Isas man. Han har många likheter med Julia Roberts make i filmen Sova med fienden. Då vet ni. Hemsk typ alltså.

Det här är en av årets bästa böcker bland kriminalromanerna.

Betyg: 5 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2