Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 2 oktober 2011

Cecilia Helle: Glysas öga - Bokomdöme

Glysas öga
Av Cecilia Helle
Alfabeta 2011
ISBN 9789150113686, Inbunden, 400 sidor
Cecilia Helle, som är redaktionschef på Passion for Business, debuterar med Glysas öga, i alla fall marknadsförd som en kriminalroman. Hon skriver om nyhetschefen Sanna och det mesta tilldrar sig i Katrineholm.

Läsaren får följa Sanna på flera plan. Större delen av boken ägnas åt hennes trassliga familjeförhållanden, hon har det allt annat än lätt hemma med sin ganska otrevlige man. Författarinnan lägger också stor vikt vid hennes arbetssituation. Där finns det andra personer som gör sitt bästa för att sabotera för henne. Det är ingen måtta på vad huvudpersonen får stå ut med.

Själv kriminalhistorien är mycket nedtonad, vilket gör det svårt att kalla detta för en deckare. En kvinna i Sannas närhet hittas mördad i naturområdet Glysas Grav. Som nyhetschef får Sanna givetvis mycket med fallet att göra, men där finns även paralleller till hennes egen situation. Dessutom får vi flyktigt stifta bekantskap med en patient på Karsudden som med all önskvärd tydlighet är ute efter Sanna.

Även om alla personteckningar är ganska okomplicerade, ond är ond och god är god, så finns där en angelägenhet och en spänning i berättandet som gör läsaren både uppbragt och nyfiken. Man vill verkligen Sanna allt gott, och man förväntar sig att snart, snart ska allt lösas till det bättre.

Men det kanske det inte gör. Vad vet jag? Boken slutar med ett par rejäla cliffhangers som borgar för en fortsättning.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: